Y betűvel keresztnevek

Y betűvel kezdődő keresztnevek

Az Y betű meglehetősen ritka a magyar nyelvben. Logikusnak tűnhet tehát, ha egy szülő különleges és egyedi nevet szeretne a gyermekének, akkor olyan keresztnevet választ, melyben szerepül az Y karakter. De melyek is az Y betűvel kezdődő keresztnevek?

Szavak Y betűvel

Y betűt tartalmazó alapból nagyon kevés szavunk van. Ráadásul ezeknek a szavaknak a többsége nem is magyar eredetű, hanem egy külföldről átvett, úgynevezett jövevényszó.

Ilyen y betűvel kezdődő szó a yamgyökér, ylang-ylang vagy a yorkshire. Ha pedig magában a szóban helyezkedik el az y karakter, akkor is külföldi, jellemzően angol szóról beszélünk. Ilyen szó a hype, lady, byte, curry, boy, cowboy vagy happy.

Y betűvel kezdődő keresztnevek

A fentiek miatt y betűvel vagy y betűt tartalmazó keresztnevünk egy sincs.

Érdekesség viszont, hogy vezetékneveknél már sokkal gyakoribb volt az y betű használata. Ezek főleg a vezetéknév végén helyezkedtek el és i betűként ejtjük őket. Ilyen családnevek például a Garay, Horthy, Ady, Kölcsey vagy a Kalocsay.

Abban az esetben, ha magánhangzó mögött helyezkedik el az y betű a névben, akkor ji hangnak ejtjük, mint például a Fay, Pray névben. Vagy ejthetjük sima j hangnak is, mint a Bayer vagy Geyer névben.

A kép forrása: www.pixabay.com

És külföldön?

Külföldön azonban már gyakrabban találkozhatunk Y betűvel kezdődő keresztnévvel. Ilyen név az Yvett vagy az Yvette. Ezek a keresztnevek egy része megtalálható a magyar anyakönyvezhető nevek között is, azonban már magyarosítva, I betűvel írva.

Nevek, melyekben szerepel Y betű:

Nincs y betűvel vagy y betűt tartalmazó keresztnevünk.

Neked volna ötleted, milyen nevet lehetne Y betűvel alkotni? Adnád a gyermekednek?