Virág névnapra?

A névnap egy olyan ünnep, amikor a szüleidtől kapott keresztnevet ünneplik meg. A születésnappal ellentétben névnapból akár több is lehet valakinek az év során, többször is felköszönthetik a jeles nap alkalmából. De mit szoktak adni ajándékként névnapra? A virág és az ajándékok közül melyek a leggyakoribbak?

Az ajándékok közül népszerűek a névre szóló ajándéktárgyak: kulcstartók, törölközők, bögrék. Nőknél az ékszerek, parfümök, férfiaknál pedig a bor és egyéb alkoholok.

Sokan az ajándék mellett csokoládét, bonbont és virágot is adnak a névnaposnak, így kifejezve az ünnepelt személy iránt érzett szeretetüket és a tiszteletüket.

Virág névnapra! De milyen?

Virágokból igen nagy választék áll a rendelkezésünk. A leggyakrabban rózsát, tulipánt, liliomot és orchideát kap az ünnepelt, szép csokorba kötve.

A virág típusa és színe

Nem is gondolnánk, hogy ennek a két dolognak nagy jelentősége lenne. Azonban a virág típusával és a színével akár az érzéseinket is kifejezhetjük az ünnepelt felé. A vörös rózsa a szerelem és a szenvedély jelképe, mely Valentin napon vagy más romantikus alkalomkor is nagy népszerűségnek örvend.  

A kép forrása: www.pexels.com

A fehér tulipán egy egyszerű és elegáns virág, mellyel a tiszteletet, a szeretet tisztaságát fejezheti ki valaki. A névnapi csokrokon kívül gyakran használják esküvői dekorációhoz is.

A liliom, különösen fehér színben a szűziesség, a szentek jelképe, melyet szintén gyakran használnak esküvői dekorációhoz. Másfelöl ez a virág a nemzés szimbóluma is. Korábban gyakran adtak liliomot a fiatal lányoknak, asszonyoknak is, mert a hangsúlyos bibéje a termékenységre utal. A hagyomány szerint a liliom a fiú gyermek megfoganását segíti.

Különleges virág névnapra

Az orchidea szintén gyakran használt virág névnapi köszöntéskor. Ez a virág a termékenységet, a szerelmet, a szépséget, a kifinomultságot jelképezi. A kék orchidea mivel rendkívül ritka – a természetben nem is fordul elő – ezért a ritkaságot, a különlegességet szimbolizálja.