Névnap ünneplése külföldön

Hogyan történik a névnap ünneplése Magyarországon és külföldön? A névnap, a névnap ünneplésének fontossága a világ országaiban nem azonos. Vannak országok, melyekben a születésnappal egyenértékű a névnap, míg más országokban visszafogotabb a köszöntés. Sok országban pedig a névnapi köszöntésnek egyáltalán nincs hagyománya. Számukra ezek a napok ugyanolyanok, mint bármelyik másik nap.

Névnapot az európai országok egy részében, illetve az Amerikai kontinensen ünnepelnek, illetve azokban az országokban ahol a keresztény katolikus vagy keleti ortodox vallás a jellemző. Magyarországon jellemző a névnap ünneplése, míg külföldön a vallástól függ.

A kép forrása: www.pixabay.com

A névnap és a vallás

Ugyanis a névnap ünneplése szorosan összefügg a vallással. A névnapi köszöntés, a névnapi ünneplés csak a középkorban alakult ki, amikor a szenteket és vértanúkat kezdték el megünnepelni. Majd azokat a személyeket, akiket valamelyik szentről vagy vértanúról neveztek el.

A névnap ünneplése azóta jelentősen átalakult, hiszen ma már nem csak azokat az egyéneket köszöntjük fel, akik a szent vagy vértanú után kapták a nevüket, hanem mindenkit. A névnap ünneplése napjainkban már szinte semennyire nem kapcsolódik a keresztény hagyományokhoz.

Ettől függetlenül vannak olyan országok, ahol azóta sem terjedt el a névnapi köszöntés. Ha külföldön vagy, ne lepődj meg ha nem köszöntenek fel névnapod alkalmából vagy furcsán néznek rád, ha te akarsz valamit ez alkalomból felköszönteni.

Névnapi listák

Az, hogy adott napon melyik névnapot (vagy névnapost) ünnepeljük, egy az adott országban érvényben lévő hivatalos lista szabja meg.

A különböző országokban eltérő névnapos listák vannak, melyben csak az adott ország nevei és a hivatalos névnapjuk dátumai szereplenek. Ugyanakkor vannak olyan nevek vagy névmódosulások, melyek több listán is szerepelhetnek.

Ebben az esetben előfordulhat, hogy minden országban ugyanazon a napon ünneplik az adott nevet. Ahogy az is, hogy két országban teljesen más napokon köszöntik fel ugyanazt a nevet viselő személyeket.

Milyen nevek adhatóak Magyarországon? Ki dönt arról, hogy melyik keresztnév adható és melyik nem? Erről bővebben itt olvashatsz: Milyen keresztnév adható a gyermeknek?