Luca napi babonák

A különböző nevekhez, névnapokhoz különféle népszokások köthetőek. Talán az egyik legismertebb ezek közül a Luca névnapjához köthető Luca nap és a hozzá kapcsolódó babonák, hiedelmek és fogadalmak.

A névnapja december 13-án van és bővebben itt még olvashatsz: Luca névnap

Ki volt Lúcia?

A legenda szerint Lúcia előkelő olaszországi leány volt. Édesanyja betegsége, majd gyógyulása után keresztény hitre tért át és szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse. Végül mártírhalált halt. Lúcia a legkedveltebb szentek közé tartozott.

Luca nap és a babonák

Ehhez a naphoz köthető babonák főleg a házimunkákra terjedtek ki, ezáltal a nőket érintette leggyakrabban.

December 13-án régen tilos volt több fajta házimunkát végezni. Aznap nem lehetett sütni és főzni, mert azt tartották tűzvészt okozhat, ha az asszonyok valamelyik tevékenységet folytatják. Még a kenyérsütés is tiltott volt.  

Tiltották a tárgyak kölcsönadását azon a napon, mivel úgy gondolták, az akkor elkészített vagy kölcsönadott tárgyak nem kerülnek vissza a tulajdonosához, hanem a boszorkányok kezére kerülhettek.

Szintén szigorúan tilos volt a varrás is, ugyanis úgy vélték, bosszúból Luca a tyúkok fenekét bevarrja és ezután már nem fognak tudni tojni.

Luca széke

Szintén ehhez a naphoz kapcsolódik a Luca széke is. A széket december 13-án kezdték el készíteni és 13 napon keresztül készült. Minden nap csak egy-egy műveletet lehetett elvégezni, ezért csak nagyon lassan haladtak vele. Innen ered a mondás is: Lassan készül, mint a Luca széke.

A kép forrása: www.pexels.com

Luca búza

A következő évi vető búza vetésével a következő évi termést próbálták megjósolni. A december 13-án elültetett búzaszemek karácsony tájára hajtottak ki. A kikelt búza sűrűségéből állapították meg a következő évi várható termést. Ha sűrű volt a zöld, sok búzaszem kelt ki, akkor jó termést várhattak, jó volt a vető búza, ha csak ritkán keltek ki a magok, akkor gyenge termésre számíthattak a következő évben.

Még nagyobb érdeklődést vált ki az emberekből ez a nap, amikor december 13-a pénteki napra esik, hiszen péntek 13-hoz is köthető babona.