névnapi ajándék, szülinapi ajándék

Közeli névnap és szülinap

A szülinapok mellett a névnapok ünneplése is nagy jelentőséggel bír. De mi a helyzet akkor, ha közel van egymáshoz a két ünnep és csak néhány nap különbséggel ünneplik? Vagy éppen valakinek egy napra esik a névnapja és a születésnapja?

Ez megeshet véletlenül is, de akár szándékosan is.

Vannak szülők, akik nem nézik, mikor lesz a leendő gyermekük névnapja. Megtetszik egy név, eldöntik mi lesz a neve és a névnapja időpontja sem befolyásolja azt. Fontosabbnak tartják, hogy tetsszen mindkét félnek, illetve passzoljon a vezetéknévhez. A tökéletes nevet amúgy is gyakran nehéz kiválasztani, sok feltételnek kell megfelelnie és nem bonyolítják még tovább.

Sőt, az is megeshet, hogy valaki már akár a fogantatás előtt eldönti a születendő gyermeke nevét. Főleg a lányok szokták fiatalabb korban mondogatni, hogy „Ha majd egyszer lesz egy gyerekem…”, akkor ez vagy az lesz a neve. És bizony gyakran meg is tartják ezen ígéretüket.

A kiválasztott néven pedig a szülés várható időpontjának tudatában sem akarnak változtatni.

Az sem ritka, hogy a születendő gyermek valamelyik idősebb rokon – édesapa, nagypapa – nevét örökli meg. (Erről bővebben olvashatsz itt: Egy keresztnév vagy kettő?) Ebben az esetben sem térnek el a családi hagyománytól csak azért, mert közel esik egymáshoz a két ünnep.

És bizony előfordulhat, hogy egy pár annyira nehezen tud dönteni a gyermek nevét illetően, hogy azon egyszerű megoldást választják: az lesz a születendő gyermek neve, amelyiket a szülés várható napján ünneplik. Ha a gyermek a kiírás napján születik, egy napra esik a névnapja és a születésnapja. Ha pedig néhány nappal korábban vagy később indul be a szülés, akkor is csak néhány nap különbség lesz a két ünnepnap között.

névnap szülinap ünneplés
A kép forrása: www.pixabay.com
De előfordulhat, hogy valaki szándékosan szeretné, ha közel lennének egymáshoz az ünnepek.

Talán a legbutább indok a spórolás lehet, hiszen így két ajándék helyett csupán egy ajándékot kell venni.

Ennél komolyabb indok, ha a pár külföldre költözik és évente csak néhány alkalommal jönnének haza. Ebben az esetben is gondolhatnak arra, hogy a két ünnep közel legyen egymáshoz, egy utazással letudva azt meg tudják ünnepelni az otthon maradt családtagokkal.

És hogyan érzi magát az, akinek közel van a névnapja és a szülinapja?

A személyes tapasztalatomat osztanám meg, mivel sajnos én is érintett vagyok a helyzetben. A szülinapom és a névnapom között kevesebb, mint 7 nap van, gyakran egy hétre esik a két ünnep. Ajándékot általában egyet kapok, azt is inkább a születésnapomra. A névnapom van előbb, ezért azt gyakran letudják egy szóbeli névnapi köszöntéssel. Ha választhatnék, nem szeretném, hogy a két ünnep ennyire közel legyen egymáshoz.