A keresztnév, a keresztnevek kialakulása

A névnapok ünneplésénél a keresztneveket ünnepeljük. Azon a napon az összes egyforma keresztnevű személyt felköszöntik, névnapja alkalmából.

Hogyan alakultak ki a keresztnevek?

A keresztneveknek, akár csak vezetékneveknek kezdetben valamilyen helyet, foglalkozást vagy tulajdonságot adtak. Használták névnek a várost vagy a falvat, ahol éltek, a szakmát, amit a gyermeknek ki kellett tanulnia vagy valamilyen akár születés előtt kitalált képességet. Egyes népnél (például a törököknél) az volt a szokás, hogy azt a szót kapta névként, melyet az édesanyja a szülés után először kiejtett a száján. Ez lehetett akár érzelem vagy egy tárgy is, melyet először meglátott.

A keresztnév sok esetben nem csak a személyre utalt, hanem a származásra, a társadalmi rangra is. A különböző rangú személyek más-más neveket adtak a gyermeküknek.

Használtak állat-, növény és ásványneveket is keresztnévként vagy akár lelki tulajdonságot, gúnyneveket vagy vallási neveket.

A névdivat legtöbbször felülről lefelé terjedt, a polgárok utánozták az arisztokratákat, a falu pedig a várost.

A kép forrása: www.pixabay.com

A keresztnevek fejlődése

A gallok felett aratott római győzelem után főleg római neveket vettek fel, majd néhány évszázad múlva a germán nevek lettek a népszerűek. Magyarországon az eredeti nevek mellett a honfoglaláskor és még utána is egy ideig a török, majd szláv nevek örvendtek nagy népszerűségnek. A magyar keresztnevek nagy része héber, görög vagy latin eredetű, kisebb részük germán, szláv vagy török. Előfordulnak egyes emberek (általában írók) által kitalált keresztnevek is.

A keresztnevek folyamatosan fejlődtek és fejlődnek a mai napig, attól függően, hogy éppen melyik névnek volt divatja.

Míg egyes nevek nagy népszerűségnek örvendenek és nagyon sokan adják a gyermeküknek, addig más nevek szép lassan elavulnak és eltűnnek, mivel nem használtuk őket.

Valamilyen eseményt követően gyakran kerülnek előtérbe kevésbé ismert vagy éppen már elavultnak gondolt nevek. Például felkapott lesz egy könyv vagy sorozat, nagy sikert ér el egy sportoló vagy énekes. Ezt követően gyakran adják a szülők a saját gyermeküknek a kedvencük keresztnevét.

Milyen keresztnevek adhatóak Magyarországon? Ki dönt arról, hogy melyik keresztnév adható és melyik nem? Erről bővebben itt olvashatsz: Milyen keresztnév adható a gyermeknek?