Keresztnév mint vezetéknév

Keresztnév mint vezetéknév

Ha leírva látjuk valaki teljes nevét a legtöbbször egyértelmű, melyik az illető keresztneve és melyik a vezeték vagy családi neve. (Mindenki tudja, hogy az első a vezetéknév, a második a keresztnév.)

Például Kiss Piroska. Mindenki számára egyértelmű, hogy ebben az esetben a Kiss lesz a vezetéknév és a Piroska a keresztnév.

Azonban ha valaki egy keresztnevet kap meg vezetéknévként, már előfordulhatnak kisebb-nagyobb félreértések. Ugyanis a legtöbb külföldi országban pont fordítva van: az első név a keresztnév és a második név a vezeték vagy családinév.

Például László József.

Itthon egyértelmű, hogy a László ebben az esetben nem egy keresztnevet takar, hanem vezetéknév lett belőle. Míg a József maradt továbbra is keresztnév.

Azonban egy külföldi számára már gondot okozhat, melyik a keresztnév és melyik a családinév. A fenti példánál maradva, ő tekintheti akár a Lászlót keresztnévnek is, míg a Józsefet családinévnek.

Meglepő, vicces vagy éppen kellemetlen szituációkhoz vezethet az a helyzet is, amikor egy vezetéknévként használt keresztnév ellenkező nemű a név tulajdonosával.
Például László Piroska, aki egy nő nemű személy.

Itthon mindenki tudja, hogy az illető egy nő. Azonban külföldön vagy egy külföldi már a név alapján – nem látva a tulajdonosát – gondolhatja azt, hogy a név egy férfié.

A kép forrása: www.pixabay.com

Főleg miután a fiatalabb korosztálynál elterjedt, hogy a nevüket akár csak a külföldiek, fordítva jelenítik meg a külföldi oldalakon. És bár a közösségi oldalakon lehetőség van profilkép feltöltésére, még akkor sem mindig teljesen egyértelmű a helyzet. Hiszen bárki feltölthet egy kutyáról vagy cicáról készült képet, vagy akár egy képet a kedveséről vagy egy közös képet vele.

Ha pedig a keresztnévről hirtelen nem lehet megmondani, hogy az most női vagy férfi keresztnév… Biztony újabb meglepő helyzeteket teremthet. Példuál mint a Gida, Egres, Amondó, Jácint vagy a Boglár keresztnév.

Ha bizonytalan vagy egy keresztnévnél, hogy az női vagy férfi név, az oldalon megtalálhatod. Kattints érte ide!

Egy hozzászólás