Kisfiú név: Hogyan válassz fiú nevet?

De miért annyira fontos a kisfiú név? Ha a család bővül és kisfiú gyermek érkezik, sok helyen még az édesapja teljes nevét örökli meg. Ez még egy régi hagyomány, mely még ma is aktívan él, sok fiú gyermek így kap nevet.

Azonos név esetén különbséget a különböző generációk között pedig az ifjabb és idősebb előnévvel tettek. Az is gyakori, hogy ezek az előnevek nem kerülnek anyakönyvezésre, csupán szóban használják őket. A kisfiú név elé kerül szóban az ifjúbb, míg a legidősebb családtag (nagypapa) neve elé az idősebb.

Szintén elterjedt az a névadási szokás, hogy az édesapa keresztneve mellé egy második keresztnevet is kap a gyermek. Ebben az esetben a keresztnevek sorrendje, illetve a család dönti el, melyiket használják.

Ha pedig egyik szokást sem szeretnétek követni, akkor érdemes néhány dologra odafigyelni a névválasztáskor.

Passzoljon a családnévhez! 

A fiú név kiválasztáskor fontos szempont, hogy a kiválasztott keresztnév passzoljon a családnévhez.

Különleges vagy bonyolult családnév mellé érdemes egyszerűbb keresztnevet választani. Ellenben egy hétköznapibb, gyakoribb vezetéknévnél jobb választás lehet egy különlegesebb, egyedibb keresztnév. 

Hosszabb, esetleg több családnévből álló vezetéknév esetén érdemes rövidebb keresztnevet választani és érdemes elkerülni a dupla keresztnév adását.

A teljes név legyen könnyen, egyszerűen kimondható. Erre a legjobb megoldás, ha a családnév mássalhangzóra végződik, akkor érdemes a keresztnevet magánhangzóval kezdeni. Ha pedig magánhangzóval végződik, akkor inkább válassz mássalhangzóra végződő keresztnevet.

A kép forrása: www.pixabay.com

Gondolj a későbbi időkre is a kisfiú névnél!

A nevek babakorban lehetnek cukik és édesek, de a gyermek egyszer felnő. Az a név ami kiskorban kedvenc volt, kamaszként vagy felnőttkorban már zavaró lehet. Gondolj arra is, hogy a nevet felnőttként hogyan fogja tudni használni.

Számíts a csúfolódásra!

Bármennyire is szeretnéd elkerülni, egyszer el fog érkezni az az idő, mikor a gyermekedet csúfolni kezdik. Lehet a csúfolódás tárgya a kinézete, valamilyen tulajdonsága vagy éppen a neve. Válassz olyan nevet, ami nem vonza a csúfolódást.

Gondolj a becézésre!

Vannak akik imádják, ha egy név jól becézhető, míg mások nem szeretik, ha gyermeküket becézgetik. A név választásnál gondold végig, hogyan becézhető az általad kiválasztott keresztnév.

Milyen nevek adhatóak Magyarországon? Ki dönt arról, hogy melyik keresztnév adható és melyik nem? Erről bővebben itt olvashatsz: Milyen keresztnév adható a gyermeknek?