egy vagy kettő keresztnév

Egy keresztnév vagy kettő?

A két keresztnév adása nem túl régóta lehetséges, mégis egyre gyakrabban élnek a szülők ezzel a lehetőséggel.

Annak, hogy valakinek egy helyett kettő keresztneve legyen, számtalan oka lehet.

Második névként a leggyakrabban valamelyik felmenő (szülő, nagyszülő vagy esetleg dédszülő) keresztnevét kapják meg. Régen hagyomány volt, hogy a gyermek az idősebb családtagok nevét is megörökli. Főleg az elsőszülött fiú gyermekeknél volt jelentősége annak, hogy továbbviszi-e a család nevét.

Lánygyermekeknél pedig gyakorta a keresztanya nevét kapta meg keresztnévként. Azonban sok esetben a szülőknek nem tetszik a generációk óta öröklődő név. Megeshet, hogy nem volt jó a viszony az adott családtaggal vagy éppen már túl régiesnek találják a nevét. Esetleg szimplán csak nem tetszik nekik a név, ezért keresnek mellé egy második keresztnevet is.

Előfordul, hogy a keresztnév megöröklése után a megkülönböztethetőség miatt választanak még egy keresztnevet. Ebben az esetben nem csak a hagyományos idősebb vagy ifjabb titulust használják a nevek előtt megkülönböztetés céljából, hanem a második keresztnevükön szólítják őket.

Vitás helyzetekben is segíthet egy második keresztnév.

Előfordulhat, hogy az egyik szülő ragaszkodik valamelyik felmenője keresztnevéhez, miközben a másiknak nem tetszik az adott név. Ebben az esetben kompromisszumos megoldásként kaphat valaki két keresztnevet. Ugyanez történhet akkor is, ha a szülők nem tudnak megállapodni és nem tudnak két keresztnév közül választani.

Két keresztnevet kaphat valaki csak azért, mert az egyik nagyon különleges név, amiről nem biztosak, hogy az idősebb rokonok meg tudják jegyezni vagy ki tudják ejteni. Szintén jó megoldás lehet, ha valaki külföldi házastársat választ vagy a gyermek külföldön született és egyik nemzetközi keresztnév sem tetszik neki.

Sok esetben pedig a szülők gondolják úgy, hogy a gyermeknek keresnek egy hétköznapi és egy különleges nevet, ő pedig majd eldönti, melyik tetszik neki, melyiket szeretné használni.

Azonban a két keresztnév vitás helyzetekre is adhat okot. Megtörténhet, hogy a család egy része egyik, míg a másik fele a másik keresztnéven szólítja a gyermeket, összezavarva őt ezzel. Vagy éppen a nagyszülő sértődhet be, ha a gyermek a másik nagyszülő keresztnevét kapja meg második névként.

Te mit gondolsz a két keresztnévről? Adnál a gyermekednek két keresztnevet?

Nincs ötleted, mi legyen a gyermeked neve? A névnapok listáját ide kattintva érheted el: Névnapok listája

A képek forrása: www.pixabay.com